11 tips om de wijnomzet te vergroten.
1. Investeer in wijnkennis
Aandacht voor wijn en wijnkennis kan de wijnomzet flink laten groeien. Investeer bijvoorbeeld in kennis want het aantal wijnliefhebbers groeit. Om deze liefhebbers te bedienen moeten medewerkers een basiskennis hebben van de wijnen die worden geserveerd, maar ook over het openen van een fles en smaakprofielen.
2. Koester de huiswijn
De naam zegt het al: wijn van het huis. Besteed daarom ook aandacht aan deze wijn van het huis.
Ook keuze wordt gewaardeerd, dus geef je gast deze keuze en voer twee witte, twee rode en een mousserende wijn per glas.
3. Kies voor kwaliteit
Het is beter een iets hogere prijs te vragen voor kwaliteit dan slechte wijn aan te bieden. Gasten laten zich namelijk niet voor de gek houden.
4. Zorg voor variatie
Zorg dat er voor elk type gast wat is. Varieer in druiven, streken en smaken.
5. Volg de seizoenen
Pas de wijnkaart, of de open wijnen, aan het seizoen aan. Bijvoorbeeld lichte, frisse wijnen in de zomer en zwaardere, vollere wijnen tijdens het wild seizoen. Door de wijnen aan het seizoen aan te passen varieer je ook meteen.
6. Bied prijskeuze
Gasten willen graag zelf kiezen waar ze hun geld aan uitgeven: eten of drinken.
7. Houd het betaalbaar
Reken een sin centen in plaat van procenten. Prijzen die drie of vier keer over de kop gaan, zijn niet meer van deze tijd. De gast voelt zich daarmee bekocht.
8. Serveer per glas
Het is leuk om wijnen per fles te verkopen, maar de praktijk leert ons dat het bieden van wijn per glas en echte omzetpakker is.
9. Wijnadvies bij spijs
Bied wijnen per glas in combinatie met gerechten aan.
10. Spijsadvies bij wijn
Innovatief is het om gasten te adviseren wat te eten bij een bepaalde wijn die ze, wellicht per glas, willen drinken. Om goed te kunnen adviseren is een wijn-spijs cursus of masterclass voor het personeel een opsteker.
11. Communiceer
Laat de buitenwereld weten wat u met wijn doet. Zo trekt u wijnliefhebbers aan en krijgt u naamsbekendheid. Organiseer eens een proeverij in samenwerking met een leverancier. Verkoop uw wijnverhaal.
Bron: Misset Horeca en SCS Exclusive Wines